Tips
lekker hapje
Nieuws
corona attentie update 15 december

Veelgestelde vragen

Krijg je maagklachten van koffie?

Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat koffie maagklachten veroorzaakt. Sommige mensen krijgen wel last van hun maag, na het drinken van (grote hoeveelheden) koffie. Het is onduidelijk waar dit door veroorzaakt wordt. Als U geen last krijgt van Uw maag, dan kunt U gewoon koffie blijven drinken. Krijgt U wel klachten? Drink dan tijdelijk geen koffie of minder koffie. Na een tijdje kunt U opnieuw uitproberen of U nog steeds maagklachten krijgt door de koffie.

Moet je wit brood en beschuit eten als je last hebt van diarree?

Als U last heeft van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om bruin brood te eten, i.p.v. wit brood of beschuit. In bruin brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons; ze nemen vocht op.
Hierdoor wordt harde ontlasting zacht en soepel, terwijl dunne ontlasting juist indikt door de sponswerking.
Als U last heeft van diarree mag U normaal gesproken alles eten waar U trek in heeft. Het "stoppende dieet" van voorheen (banaan, appelmoes met kaneel werkt stoppend) bestaat namelijk niet, dit is voor iedereen anders.
Als U behalve diarree ook last heeft van hoge koorts, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Is veel water drinken gezond?

Aanbevolen wordt om in totaal 1,5 - 2 liter per dag te drinken. Hierbij mogen koffie, thee en melk(producten) meegerekend worden. Beperk het gebruik van dranken die veel calorieën bevatten zoals frisdranken, vruchtensappen en alcohol.
Bij hevig transpireren zoals bij sporten en een hete zomerdag is het belangrijk om meer te drinken. Het lichaam geeft zelf goed aan hoeveel vocht je nodig hebt, je krijgt een signaal in de vorm van dorst. Bij oudere mensen is de dorstprikkel minder sterk en is het belangrijk om hier extra op te letten.

's Avonds na 20.00 uur mag je toch niets meer eten?

Op de avond een warme maaltijd gebruiken kan geen kwaad. De stofwisseling werk de hele dag op ongeveer hetzelfde niveau. Het lichaam slaat alleen vet op wanneer de inname hoger ligt dan het verbruik. Eten in de avond wordt gewoon verbrand en maak dus niet dikker.
Na 20.00 uur komen wel vaak de snacks op tafel, dat zijn de dikmakers. Hiermee moet je dus wel opletten; dit heeft niets met het tijdstip waarop je ze eet te maken, wel met de voedingswaarde(veel kcal.).
De Schijf van Vijf is een goede basis voor het samenstellen van je voeding.

Ik lust geen melk. Hoe kan ik toch zorgen dat ik voldoende calcium voor de botten binnenkrijg?

Calcium is inderdaad belangrijk voor de botgezondheid. Dit samen met vitamine D en beweging. Calcium zit in melk en melkproducten, zoals yoghurt, karnemelk, kwark; maar ook in sojamelk.
Naast calcium leveren melk en melkproducten ook vitamines en eiwitten. Hierdoor geven ze ook vaak een "vol"gevoel en heb je minder snel honger.
De hoeveelheid melkproducten die je nodig hebt is afhankelijk van o.a. leeftijd.

Welke groente- en fruitsoort is het meest gezond?

Bepaalde fruit- en groentesoorten zijn populair omdat ze heel gezond zouden zijn maar variatie is veel belangrijker. Geen enkele groente- of fruitsoort bevat alles wat je nodig hebt. Door elke dag iets anders te eten of in ieder geval regelmatig te variëren krijg je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen.

Zijn alle light producten gezond?

Nee! Light-producten hebben een gezond imago. Toch zit er vaak een addertje onder het gras. Fabrikanten mogen deze term gebruiken als hun product een derde minder calorieën, vet of suiker bevat dan 'gewone' producten uit deze categorie.
Deze vermindering wordt echter niet altijd gehaald uit vet, maar ook uit suikers, zetmeel of alcohol. Producten zoals light-chips of light-rookworst kunnen in verhouding nog altijd veel calorieën bevatten.
Lees daarom altijd de verpakking of het etiket.

Wat is het effect van producten met plantensterolen?

Het is wetenschappelijk aangetoond dat plantensterolen het cholesterolgehalte verlagen. Als u 2,5 gram plantensterolen per dag binnenkrijgt, kan dit uw cholesterolgehalte verlagen met ongeveer 10% in 2 tot 3 weken.
Op de verpakking ziet u staan hoeveel u van een product met plantensterolen moet eten om aan die 2,5 gram te komen.